logo
Slomškov trg 10, Celje  |  03 492-57-30  |  glasbena.sola.celje@siol.net
slo  | eng

GLASBENA ŠOLA CELJE – PRVA GLASBENA ŠOLA V SLOVENIJI, SODELUJOČA V PROGRAMU ERASMUS +

Po prvem delu projekta KA1 Erasmus+, ki nosi naslov ˝S skupnim jezikom v novo Evropo˝ in ki sta se ga v mesecu novembru v Portu udeležila učitelja klavirja, sva enotedenski izobraževalni obisk v Skopju izvedli učiteljica saksofona Anja Kožuh in učiteljica klavirja Tamara Povh.

Projekt je bil izveden v sodelovanju s Polihimnio – Združenjem glasbenih pedagogov, ki se poleg glasbenega izobraževanja in poučevanja mladih ukvarja tudi s prirejanjem glasbenih festivalov, seminarjev, predstav, razstav in koncertov v Severni Makedoniji.

V tednu od 20. 5 do 24. 5 sva hospitirali pri pouku na nižji in srednji glasbeni in baletni šoli Ilija Nikolovski Luj in na Akademiji za glasbo v Skopju. Posebej zanimivo je bilo prisostvovati skupinskemu pouku  nauka o glasbi, kjer sva bili priča multikulturnosti, značilni za Severno Makedonijo: pouk namreč skupaj obiskujejo Makedonci, Albanci, Turki, Romi in Srbi.

Med delovnim obiskom v Skopju sva med drugim obiskali tudi Glasbeno šolo v Tetovem, kjer so za naju pripravili prav poseben program in naju toplo sprejeli. Z multikulturnim kolektivom, s katerim smo hitro našli skupni jezik (saj večina razume in govori srbsko), smo se odpravili na kosilo, kjer smo primerjali slovenski in makedonski izobraževalni sistem in programe.

Poleg spremljanja pouka na glasbenih šolah sva v Skopju obiskali številne koncerte. Ogledali sva si novo skopsko filharmonijo z odlično akustiko ter operno hišo s pridruženim pianističnim centrom.

V tem tednu sva spoznali veliko novih glasbenih prijateljev, okusili čar makedonske kulture, zgodovine, naravnih znamenitosti, ljudi, izobraževalnega sistema in bogate kulinarike.

Da bodo naše aktivnosti in izkušnje zajele čim širši krog glasbenih šol in strokovnih društev, bomo izvedli predstavitve projekta še po ostalih glasbenih šolah in konservatorijih  v Sloveniji ter strokovnih glasbenih društvih EPTA in ESTA .

Anja Kožuh, Glasbena šola Celje

Kontaktni podatki
Kontaktirate nas lahko na enega od spodnji kontaktnih naslovov:
  • Slomškov trg 10, Celje
  • 03 492-57-30
  • glasbena.sola.celje@siol.net