logo
Slomškov trg 10, Celje  |  03 492-57-30  |  [email protected]
slo  | eng

Pihalni orkester

PIHALNI ORKESTER
Dirigent: Gašper Salobir

Pihalni orkester Glasbene šole  Celje je bil ustanovljen leta 1985. Orkester je z leti prerasel v sodoben orkestrski sestav, v katerem igrajo učenci višjih razredov osnovne stopnje, dijaki umetniške gimnazije glasbene smeri, ki jo izvajamo skupaj s I. gimnazijo v Celju, bivši učenci in dijaki ter učenci nadstandardnih programov. S šolskim letom 2023/2024 je vodenje orkestra prevzel Gašper Salobir.

Člani orkestra se sistematično navajajo in prilagajajo načinom dela v večji skupini – orkestru. Spoznavajo orkestrsko literaturo, oblikujejo in se navajajo na zvočnost instrumenta v odnosu do celega orkestra, razvijajo čut in smisel za vzajemno delo, delovno disciplino in odgovornost.

Orkester v svoje koncertne programe vključuje tako zahtevnejše skladbe  klasičnega repertoarja kot tudi lahkotnejšo zabavno glasbo.  Orkester je uprizoril plesno glasbeno pravljico Mlada krila (v sodelovanju s Harlekinom ter Plesno pripravnico Glasbene šole Celje), kjer so s povezovanjem različnih umetniških zvrsti  prikazali izvrsten glasbeno-plesni spektakel.

Orkester je pomemben sooblikovalec koncertne dejavnosti v Celju in v širši regiji. V preteklosti je orkester uspešno sodeloval na državnih tekmovanjih  ter prejel več zlatih listin.

V zadnjih letih orkester daje priložnost uspešnejšim dijakom in učencem za solistično nastopanje z orkestrom ter nagrajencem Mednarodnega tekmovanja Celeia.

Skip to content