logo
Slomškov trg 10, Celje  |  03 492-57-30  |  tajnistvo@gscelje.si
slo  | eng

Pihalni orkester

PIHALNI ORKESTER
Dirigent: Dejan Podbregar

Pihalni orkester Glasbene šole  Celje je bil ustanovljen leta 1985. Prvih sedem let so orkester vodili Matjaž Železnik, Miran Majcen, Zdenko Korenjak in Albert Zaveršnik, vse do konca šolskega leta 2007/08 pa je orkester vodil Jure Krajnc. Orkester je prerasel v sodoben orkestralni sestav sedanjih in nekdanjih učencev glasbene šole ter mlajših učiteljev. S šolskim letom 2008/09 je vodenje prevzel Bernard Belina, pedagog GŠ Celje in član Simfoničnega orkestra RTV Slovenije, s šolskim letom 2018/2019 pa je vodenje orkestra prevzel Dejan Podbregar.

Orkester v svoje koncertne programe vključuje tako skladbe skladateljev klasične glasbe kot tudi zabavno glasbo, zadnja leta pa se veliko ukvarja tudi s filmsko glasbo.  V letu 2017/2018 je orkester uprizoril plesno glasbeno pravljico Mlada krila (v sodelovanju s Harlekinom ter Plesno pripravnico Glasbene šole Celje), s čimer so dokazali, da se s povezovanjem dveh različnih umetniških zvrsti lahko prikaže vrhunski glasbeno-plesni spektakel.

Orkester je pomemben sooblikovalec koncertne dejavnosti v Celju in v širši regiji. Uspešno sodeluje na državnih tekmovanjih tovrstnih sestavov, kjer je prejel že več zlatih listin in si s tem pridobil pravico tekmovanja v umetniški skupini pihalnih orkestrov Slovenije, kjer je ravno tako prejemal zlate plakete.

Orkester sodeluje s priznanimi solisti, kot so Jure Hladnik, Matej Grahek, Boštjan Lipovšek in drugi. Posnel je 2 zgoščenki. V zadnjih letih orkester daje priložnost uspešnejšim dijakom za solistično nastopanje z orkestrom.