logo
Slomškov trg 10, Celje  |  03 492-57-30  |  [email protected]
slo  | eng

Vodstvo

VODSTVO

Ravnatelj: Simon Mlakar, mag. manag. izobr.

Pomočnica ravnatelja: Metka Lipovšek, prof., univ. dipl. kom.

Pomočnica ravnatelja: Erika Frantar, prof.

Beseda ravnatelja

Jubileji so vedno tudi prelomnice, zaradi katerih dvignemo pogled nad horizont, na mesto, kjer se stikata preteklost in prihodnost. So trenutek v času, ko premislimo, kaj vse smo doživeli, kakšne poti tlakovali, kakšno harmonijo ustvarili, v kakšnem tonu bomo nadaljevali…

Ni vseeno, ali smo v življenju samo poslušalci ali znamo svojo melodijo tudi ustvariti. Hkrati pa morajo še tako dobri glasbeniki v orkestru najprej znati poslušati. Glasbena šola je tista, ki otrokom in mladostnikom omogoča spoznavanje novih svetov in aktivno umetniško doživljanje ustvarjalnosti. Vzgaja jih v strpnosti in sodelovanju, vzbuja čut za ohranjanje kulturne dediščine in dviguje obraze v zdravi samozavesti in narodnem ponosu.

V Sloveniji imamo javno glasbeno šolstvo, na katerega smo lahko ponosni. Skozi naš izobraževalni sistem se je s takimi ali drugačnimi notnimi zapisi sprehodilo veliko učencev in dijakov. Glasba je njihov svet in svet njihovih bližnjih zaznamovala na poseben način. Žal vse to pogosto jemljemo preveč samoumevno.

Ohranjanje in razvoj javnega glasbenega šolstva na takšni in še boljši ravni zato ostaja naša skupna zaveza tudi v prihodnje. Vsega, kar bi bilo vredno izpostaviti med dosežki zadnjih let, v ta zapis žal ni bilo mogoče uvrstiti. Tekmovalnih, umetniških in osebnih dosežkov je bilo preveč. Morda ste jih najgloblje doživljali prav vi, spoštovani starši. Brez vas in vaše podpore bi bila pot, ki smo jo prehodili, težja, obzorje pred nami pa manj spodbudno.

Vsi skupaj hodimo po poti, ki so jo tlakovali naših predhodniki, naši nekdanji sodelavci, pedagogi, mentorji in ravnatelji. Danes smo ponosni na 110 let tradicije, ki so jo s svojim prispevkom gradili vsi ti veliki ljudje. Na teh temeljih lahko gradimo sodobno javno ustanovo, ki ohranja svojo trdnost, hkrati pa posluša utrip modernega časa, spodbuja mladostne ideje in upošteva nova pedagoška spoznanja. Ni skrivnost, da se naša šola že leta bori s prostorsko stisko. A vedno najde širino in prostor tudi za nekonvencionalne komorne skupine, poučevanje ljudskih instrumentov, programe elektronskih klaviatur, jazz program, plesne delavnice, bas kitare … Velikani klasične glasbe ostajajo naši večni spremljevalci, a mladostni energiji je v glasbi potrebno dati krila. Zato tudi v svojem dolgoletnem delovanju ostajamo mladi.

Želim si, da bi moji spoštovani sodelavci ohranjali zagon in motivacijo za delo z mladimi. Da bi učenci in dijaki vedno z veseljem segali po svojih inštrumentih. Da bi starši ohranjali svoje navdušenje tudi v težkih trenutkih. In da bi mesto Celje s ponosom ostajalo pokrovitelj izjemnih dosežkov, ki jih jubilej – 110 let glasbenega šolstva v Celju – predstavlja.


Simon Mlakar,
mag. manag. izobr.

Skip to content