logo
Slomškov trg 10, Celje  |  03 492-57-30  |  [email protected]
slo  | eng

Godalni – simfonični orkester

GODALNI – SIMFONIČNI ORKESTER
Dirigent: Matjaž Brežnik

Godalni-simfonični orkester je bil ustanovljen leta 1998, ko je Glasbena šola Celje praznovala 90-letnico ustanovitve Glasbene matice.

Mladi glasbeniki svoje znanje in talent z veliko vnemo vnašajo v skupno muziciranje. Tako je Mladinski simfonični orkester Glasbene šole Celje danes eden najboljših tovrstnih sestavov pri nas, kar potrjuje s številnimi uspešnimi koncerti, snemanji ter sodelovanji na različnih festivalih in prireditvah. Orkester deluje pod umetniškim vodstvom dirigenta Matjaža Brežnika.

Z orkestrom so nastopali številni uveljavljeni solisti (Hinko Haas, Boštjan Lipovšek, Tone Potočnik, Anja Bukovec,  Ana Pusar Jerič, Irena Baar, Jože Vidic, Janez Lotrič, Branko Robinšak, Marjan Trček, Sabina Cvilak, Natalija Biorro, Andreja Zakonjšek, Urška Arlič, Gordana Hleb, Darja Švajger, Alenka Godec, Vita Mavrič, Mia Žnidarič, Oto Pestner in številni drugi).

V letu 2018 orkester obeležuje že 20. obletnico delovanja.

Še posebno mesto v programu orkestra imajo mladi solisti, ki so na začetku svoje glasbene poti.  Pri izvedbi vokalno instrumentalnih del orkester sodeluje s pevskimi zbori (APZ Tone Tomšič iz Ljubljane, Komorni zbor Ave, APZ Celje, MMPZ I. gimnazije v Celju, …).

Repertoar orkestra obsega vsa stilna obdobja, vključno s sodobno glasbeno ustvarjalnostjo, krstno so izvedli tudi precej del slovenskih skladateljev (Jani Golob, Aldo Kumar, Brina Zupančič, Rok Golob, Leon Firšt, Peter Tovornik, …).

Orkester večkrat sodeluje z glasbenimi skupinami (Nude, Katalena, Terra folk, Aperion ipd.), pri izvedbi skladb simfoničnega jazza pa tudi z Big bandom-Extra bandom  Glasbene šole Celje.

Koncertira širom po Sloveniji, pogosto tudi v najprestižnejših kulturnih središčih: v dvoranah ljubljanske in mariborske operne hiše, Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani, dvorani Slovenske filharmonije, ljubljanskih Križankah, …

Posneli so 4 zgoščenke, snemali pa so tudi za RTV Slovenija.

Orkester gostuje na številnih festivalih (Musica aeterna, Poletje v knežjem mestu, Hvarski poletni festival, Stonsko poletje), povabljen je bil tudi na prestižni Dubrovniški poletni festival, kjer je koncertiral v znamenitem Atriju Knežjega dvora.

Morda raven orkestra najbolje ilustrira osrednja misel, ki jo je dirigent in strokovni kritik Marko Munih o orkestru zapisal na 5. reviji tovrstnih orkestrov v Velenju: ”Orkester je glede na svojo mladost izvedel smiselno izbran spored na izjemno visoki kakovostni ravni. Ansambel s svojim umetniškim vodjem živi in diha v skladni celovitosti. Zagnanost in muzikalnost pa je bila taka, da bi bila lahko za zgled našim profesionalcem v poklicnih orkestrih.” 

Skip to content