logo
Slomškov trg 10, Celje  |  03 492-57-30  |  [email protected]
slo  | eng

20 let Malega godalnega orkestra

Zadnji ponedeljek v maju smo v Glasbeni šoli Celje obeležili jubilejnih 20 let Malega godalnega orkestra. V dvorani Celjskega doma smo bili priča čudovitemu koncertu mladih godalcev z izbranim programom, s pogledom v pretekla leta delovanja in v z navdihom prežeto prihodnost glasbe.

Orkester nas razveseljuje že polnih 20 let. Vsako leto nam pripravijo najmanj dva tematsko različna koncerta, klasičnega v obdobju novega leta, lahkotnejšega pred zaključkom šolskega leta. Z Malimi godalci imajo priložnost nastopiti tudi številni solisti instrumentalisti in pevci. Ob ustanovitvi  je orkester štel komaj 25 članov. Otroci so začeli spoznavati skupno igro, med seboj so se naučili poslušati in se učili osnovnih orkestrskih manir. Pričakovanja vseh pa so rasla. Dirigentka Petra Arlati Kovačič, ki orkester predano vodi že od samega začetka, je s pisanjem priredb in vključevanjem solistov orkester vodila skozi vse glasbene zvrsti. Z nadvse uspešnim programom skladb iz risanih filmov, ko so se Malemu godalnemu orkestru prvič pridružili pevci, člani English Student Theatra iz Maribora, je orkester po kar treh ponovitvah koncerta  v Celju,  dobil povabila tudi v druge kraje. Vrhunec tega projekta je bil nedvomno koncert na Festivalu Lent, kjer so bili Mali godalci prvič deležni stoječih ovacij. Nastajale so vedno nove ideje in novi projekti. Eden nepozabnih je bil gotovo večer muzikalov z naslovom Broadway – mali koraki do velikih ciljev, ko je Mali godalni orkester muzikal pripeljal v Celje. Tudi projekt Bella Italia, v katerem so spoznali Italijo po dolgem in počez. Zaradi nadvse  zanimivega programa so bili mali godalci povabljeni v italijansko Cremono, kjer so na 47. Evropskem kongresu učiteljev godalnih instrumentov, izvedli zelo odmeven koncert v Palazzu Cittanova, že naslednji dan pa koncert v Katedrali s svetovno znanim violinistom Aleksejem Igudesmanom. Kritike so bile izvrstne, o orkestru so pisali italijanski časopisi, celo v švicarskem biltenu so Mali godalci z odlično kritiko dobili svoje mesto. Povabila so prihajala z vseh strani. Leto kasneje so ponovno obiskali Cremono, tokrat so orkester povabili na 1. spring festival, kjer so nastopili v mogočnem  Teatru Ponchielli in poželi bučen aplavz. Glasbena šola Celje in Cremona music training academy so na tem koncertu podpisali tudi namero o sodelovanju.

Mali godalci se niso predali niti takrat, ko je potekal pouk na daljavo. Ni bilo lahko, pa so kljub vsemu najprej posneli skupinski video, nato pa pripravili vseh 28 himn Evropske unije, takoj po odprtju šol so izvedli celovečerni koncert, ga ponovili za celjske osnovne šole in posneli prispevek za oddajo Dobro jutro na RTV Slovenija.

Koncert ob 20-letnici delovanja orkestra je navdušil. S skrbno izbranim programom smo bili priča skladbam zimzelenih muzikalov, slovenskih in italijanskih pesmi, v vsaki skladbi pa je bilo čutiti izrazit čustven naboj, poln spominov. Z orkestrom so na oder stopili številni izjemni solisti, naši dijaki umetniške gimnazije, ki jo izvajamo skupaj s I. gimnazijo v Celju: Karolina Lukmar (sopran), Lara Kramer (vokal), Fančiška Švab (klavir) Urh Feldin (vokal), z orkestrom pa sta nastopila tudi naša bivša učenca in dijaka Maša Golob z električno violino ter tenorist Matic Zakonjšek, nov operni solist hrvaškega narodnega gledališča v Osijeku.

Tik pred zaključkom koncerta se je orkestru in dirigentki zahvalil in jim čestital tudi ravnatelj Glasbene šole Celje, g. Simon Mlakar, ki z gotovostjo zre v prihodnost Malega godalnega orkestra.

Iskrene čestitke Malemu godalnemu orkestru in dirigentki Petri Arlati Kovačič. Vse najboljše!

Skip to content