logo
Slomškov trg 10, Celje  |  03 492-57-30  |  [email protected]
slo  | eng

50. kongres ESTA v Gradcu

Avstrijska ESTA z odborom za pripravo v sestavi Wolfgang Klos, Anke Schitenhelm in Anđela so pripravili odlično konferenco po dveletnem obdobju spletnih konferenc. Moto konference je bil “Promocija mladih talentov na vmesniku do strokovnega usposabljanja”.

Dogodki so se odvijali v dvoranah KUG-a Mumuth, Florentinersaal, Palais Meran, Kleiner Saal, in TIP (Theater im Palais). Na programu je bilo 46 predavateljev s spremljevalnim programov koncertov in razstav založnikov in izdelovalcev godal. Zaradi covida so bila nekatera predavanja odpovedana, tri pa so potekala na daljavo.

V koncertnem programu smo prisluhnili dvema orkestroma projekta ESTA Polifonija.  Prvi orkester v mednarodni zasedbi je pripravi program pod mentorstvom Duo Bartolomey – Bittmann. V drugem komornem orkestru je so sodelovali mladi godalci iz 11 držav med njimi 3 študentke iz AG Ljubljana in dve dijakinji – violistki GŠ Celje, Ema Bornšek iz razreda Kristiana Kolmana in Maruša Gortnar iz razreda Špele Pirnat. Mladi godalci so odlično izvedli dela Mozarta, Norgarda, Viardot-Garcie in Holsta. Z briljantnimi soli se je posebej izkazala koncertna mojstrica, Rebeka Kotar iz razreda prof. Volodje Balžalorskega, iz AG Ljubljana. Dirigirala je finska dirigentka Jutta Seppinen. Organizacijo obeh orkestrov, avdicije, nastanitve udeležencev in vaje je pripravil častni član ESTA Werner Schmitt.

Ob 50. obletnici ESTA je bila pod pokroviteljstvom centralnega odbora in Avstrijske ESTA tudi pripravljena digitalna spletna razstava.

Posebno mesto zavzemata ustanovitelja ESTA Marianne Kroemer in Yehudi Menuhin. Yehudi Menuhin je predsedoval ESTA International od 1984 do 1993. Na sliki: Marianne Kroemer in Yehudi Menuhin v njegovi hiši leta 1996.

Med 37 predavatelji smo bili štirje iz ESTA Slovenije, Lara Bojadjieva z Vključevanjem tehnik mentalne vadbe v redno vadbo, Vildana Repše z Sistematičen izbor študij za optimalen razvoj talentov, Gal Faganel je predstavil Nianse pizzicata v teoriji in praksi in Kristian Kolman skupaj z Helfriedom Fistrom iz Celovca Spletno prihodnost ESTA International, bodočo spletno platformo, ki bo vsebovala  bazo znanja, digitalno knjižnico in pedagoški center za pomoč učiteljem ”ESTApedia”.

Posebno pozornost in občudovanje je na srečanju predsednikov nacionalnih vej in delegatov in požela kolegica Kateryna Zavalko iz Kijeva. Mandat podpredsednika mednarodne ESTA je zaključil John Shayler iz Združenega kraljestva. Na njegovo mesto je bil izvoljen Jorge Alves iz Portugalske, za člana pa je bila izvoljena Nicole Wilson iz Združenega kraljestva.

Pripravil: Kristian Kolman

 

 

 

 

 

Skip to content