logo
Slomškov trg 10, Celje  |  03 492-57-30  |  [email protected]
slo  | eng

Celjski dan harmonike 2023

Minuli konec tedna je bilo na naši glasbeni šoli, še bolj pogosto kot po navadi, mogoče slišati veliko različnih harmonik. 23. in 24. aprila 2023 se je namreč odvijal Celjski dan harmonike 2023.

V četrtek, 23. 4., sta se s koncertom predstavila predavatelja iz Avstrije, harmonikar Roman Pechmann in flavtist Christian Filipič. Občinstvo sta presenetila in navdušila s pestrim programom baročnih in sodobnih del, z zvočno zlitostjo in usklajenostjo ter z uporabo manj običajnih izvajalskih tehnik na flavti.

V petek, 24. 4., je sledil mojstrski tečaj s prof. Romanom Pechmannom (Zasebna univerza za glasbo Gustava Mahlerja v Celovcu), ki je na podlagi svojih bogatih izkušenj svetoval učencem in dijakom tako pri izvedbah skladb kot tudi pri iskanju boljših rešitev za razne tehnične probleme.

V popoldanskih urah je sledila predstavitev harmonik Scandalli s strani harmonikarja in direktorja podjetja Mirca Patarinija, sicer tudi predsednika Mednarodnega združenja harmonikarjev (Confederation Internationale des Accordeonistes). Predstavil je bogato zgodovino italijanskih izdelovalcev harmonik in široko paleto modelov podjetja Scandalli. Vsi prisotni so imeli možnost preizkusa številnih inštrumentov.

Za sklep pestrega dogajanja so se zvečer na regijski reviji predstavili še izbrani učenci in dijaki glasbenih šol iz Celja, Žalca, Laškega in Slovenskih Konjic.

Številni novi vtisi in ideje bodo zagotovo odzvanjali še dolgo v ušesih mladih slušateljev in jih prav gotovo vzpodbudili za še bolj intenzivno ukvarjanje z glasbo.

 

Skip to content