logo
Slomškov trg 10, Celje  |  03 492-57-30  |  [email protected]
slo  | eng

Celjski dan saksofona

V četrtek, 10. januarja 2019, je Celje zvenelo v zvokih saksofonov. Celjski dan saksofona se je v knežjem mestu letos odvijal prvič. V Glasbeni šoli Celje je skozi ves dan potekal mojstrski tečaj za učence in dijake saksofona, ki ga je vodil predavatelj Matjaž Drevenšek, profesor na Akademiji za glasbo. Udeleženci Celjskega dneva saksofona so imeli tudi vstop na koncert Mladinskega pihalnega orkestra Glasbene šole Celje, ki je pripravil kar dva koncerta v dopoldanskem času.
Že tako pestro glasbeno dogajanje se je zaokrožilo s koncertom orkestra saksofonov SOS. Ta je nastal na pobudo mojstra Roberta Buttosa, priznanega proizvajalca in serviserja glasbil. Skupaj s saksofonistom Levom Pupisom sta k sodelovanju povabila priznane saksofoniste iz Slovenije, Hrvaške in Poljske. Orkester je z aktivnim koncertiranjem pričel v letu 2011. V svojem repertoarju izvajajo odlično glasbo, vse od transkripcij mojstrovin klasične glasbe, originalnih del, novih skladb in vse do jazzovskih standardov in zvokov big bandov. Ena glavnih posebnosti orkestra je zagotovo dejstvo, da nastopajo brez dirigenta.
Na koncertu so predstavili vse različice saksofona, občinstvo popeljali skozi različna stilna obdobja in se prelevili v pirate, ki so z ladjo pripluli do zadnje skladbe, v kateri se je kot solist predstavil Matjaž Drevenšek.
Orkester saksofonov SOS je več kot navdušil poslušalce Male dvorane Celjskega doma, ki je pokala po šivih. Prvi celjski dan saksofon je tako za nami, ideje za drugi dan celjskega saksofona prihodnje leto pa že nastajajo.

Skip to content