logo
Slomškov trg 10, Celje  |  03 492-57-30  |  [email protected]
slo  | eng

Koncert kitarskih orkestrov GraCe

Minuli vikend je v Celju sobotno dopoldne zaznamovalo srečanje in sodelovanje treh kitarskih orkestrov prijateljskih glasbenih šol, Kitarskih orkestrov Glasbene šole Celje z dirigentko Suzano Hebar Čamer, Gitarren-Fuxe Konzervatorija Johann-Joseph-Fux iz avstrijskega Gradca pod umetniškim vodstvom Zsuzse Maroschek in dirigenta Jureta Podvratnika in Glasbene šole Fran Korun Koželjski Velenje z dirigentko Moniko Krajnc Štih.

Glavna nit srečanja je bil koncert v Celjskem domu, 20.4.2024. Vsi trije orkestri so nastopili tako posamično kot tudi skupaj. Kitarskim orkestrom so se pridružili tudi solisti Larisa Bunetić, violina (mentorica Petra Arlati Kovačič), David Držek, harmonika, Blaž Pogorevc, kitara (mentorica Monika Krajnc Štih) in Tilen Jezernik (mentor Urban Meža). Koncert je povezoval Borut Pinter. Pod taktirko dirigentk in dirigenta je več kot 60 mladih glasbenikov navdušilo publiko.

Z idejo povezovanja kitarskih orkestrov iz mest, ki jih krasijo stari gradovi in si obenem delijo skupno zgodbo je pričel naš učitelj kitare Sergej Čamer, v sodelovanju z  Zsuzso Maroschek, učiteljico kitare na Konzervatoriju Johann-Joseph-Fux  v Gradcu. Tako je projekt pod imenom “GraCe” v lanskem letu tudi zaživel. Po uspešnem sodelovanju so se vsi sodelujoči nadejali novih sodelovanj, zato sta z idejami za koordinacijo novega srečanja pričela Suzana Hebar Čamer in Dejan Rumpf.  V srečanja sta vključila tudi Moniko Krajnc Štih, saj smo tokrat z veseljem povabili k sodelovanju tudi kitarski orkester GŠ Fran Korun Koželjski Velenje.

Seveda pa nam brez podpore ravnatelja Glasbene šole Celje, Simona Mlakarja in ravnatelja Konservatorija Johanna Josepha Fuxa, Eduarda Lannerja, ta lepa izkušnja ne bi bila omogočena. Prav tako se nam brez podpore ravnatelja Borisa Štiha ne bi mogli pridružiti kitaristi iz Velenja.

S projektom Erasmus so lahko naši gostje iz Gradca, to izkušnjo nadgradili s tridnevnim gostovanjem v Celju. Poleg muziciranja, nabiranja novih znanj in dobrih praks so lahko začutili tudi utrip mesta Celje, skozi katerega jih popeljal in jim prikazal glavne znamenitosti Lovro Rizmal. Predvsem pa smo ravno v duhu praznovanja in dogodkov ob  prazniku Mestne občine Celje tudi mi pridali mozaik promociji mesta Celje, vseh možnosti, ki jih Celje ponuja, kot je v svojem nagovoru lepo povzel tudi ravnatelj GŠ Celje Simon Mlakar.

Učitelji in učenci smo sklepali nova poznanstva, si izmenjavali izkušnje  ter skupaj z učenci s poslušanjem drug drugega pridobili nova spoznanja in ideje za napredek pri svojem nadaljnjem delu.

Še enkrat hvala vsem obiskovalcem, ki ste z obiskom koncerta podprli ta projekt, hvala tudi vsem staršem za moralno in logistično podporo, hvala tehničnemu osebju in vsem, ki so kakorkoli doprinesli k izvedbi projekta!

Se vidimo v naslednji izpeljavi projekta GraCe!

Suzana Hebar Čamer

 

 

Skip to content