logo
Slomškov trg 10, Celje  |  03 492-57-30  |  tajnistvo@gscelje.si
slo  | eng

Koncert Malega godalnega orkestra

Mali godalni orkester Glasbene šole Celje, ki ga sestavljajo učenci godalnega oddelka, stari od osem do petnajst let, deluje že osemnajst let. V letošnjem šolskem letu šteje kar 45 članov.

Vsako leto pripravijo dva programsko različna koncerta, prvi je obarvan klasično, drugi tematsko. Zaradi razmer epidemije so letos izvedli en koncert, in sicer včeraj, 21. junija, v Narodnem domu Celje

V začetku leta 2020, še pred izbruhom pandemije, so si zadali cilj, da bodo v počastitev 30-letnice samostojnosti Slovenije in obenem v počastitev predsedovanja Slovenije Evropski uniji spoznali vse himne držav članic EU.

Začeli so z  Zdravljico in Odo radosti, potem pa so se njihove vaje preselile na splet. Kljub drugačnosti in nenavadni situaciji so se znašli. Vsak teden so spoznali novo himno ali dve, obenem so tudi raziskovali in spisali nekaj najpomembnejših podatkov o vsaki državi članici Evropske unije. Tudi o vsaki himni so se naučili veliko, kdaj in zakaj je bila katera napisana, predelali so besedila, skladatelje, njihov namen … Ustvarili so številne medpredmetne povezave. Povezali so glasbo, nato še zgodovino, geografijo, spoznali znane osebnosti, se pogovarjali tudi o kulinariki, spregovorili o jezikih, o drugačnosti, o razlikah med narodi, vpletli tudi državljansko vzgojo.

Šele pred slabim mesecem so lahko pričeli z vajami v živo. Kljub temu, da je bilo njihovo delovanje v času zaprtja drugačno, kot so ga bili vajeni, so že na prvi vaji ugotovili, da so se naučili vse himne članic EU.

Dirigentki Petri Arlati Kovačič, učencem in njihovim mentorjem iskreno čestitamo ob čudovito izvedenem koncertu.

Tudi vam, dragi starši, obiskovalci naše spletne strani, čestitamo za trideseti rojstni dan naše lepe domovine in ob ponovnem predsedovanju Slovenije EU.

 

Kontaktni podatki
Kontaktirate nas lahko na enega od spodnji kontaktnih naslovov:
  • Slomškov trg 10, Celje
  • 03 492-57-30
  • tajnistvo@gscelje.si