logo
Slomškov trg 10, Celje  |  03 492-57-30  |  [email protected]
slo  | eng

MALI GODALNI ORKESTER S POSEBNIM POVABILOM ŽE TRETJIČ V ITALIJANSKO CREMONO

Mali godalni orkester Glasbene šole Celje se na posebno povabilo organizatorja že tretjič odpravlja  v Italijansko Cremono.

V Cremoni od 2. maja do 8. junija poteka mednarodni glasbeni »Cremona International Spring Music  Festival«, ki se ga lahko udeležijo samo orkestri, zbori, skupine ali predavatelji,  ki prejmejo posebno povabilo organizatorja. Letos bo na festivalu nastopilo veliko število tujih in italijanskih skupin, zborov in orkestrov, med njimi orkestri z Japonske, s Filipinov, z Nizozemske, iz Francije, orkestri iz Milana, Bologne, Torina, Cremone in številni drugi iz več italijanskih pokrajin. Poleg številnih delavnic, prikazov, mojstrskih tečajev in predavanj, ki potekajo pod okriljem njihovega ministrstva za šolstvo, ministrstva za kulturo, ESTA Italia, pokrajine Lombardija, skupnosti Cremona ter številnih drugih organizatorjev ter podpornikov, najpomembnejše dogajanje v času festivala predstavljajo prav gostujoči orkestri.

V tako številčni mednarodni zasedbi je prav posebno mesto ponovno dobil tudi Mali godalni orkester Glasbene šole Celje, ki bo izvedel koncert v sredo, 22. maja ob 21. uri  v samem središču Cremone, v zibelki godalnih instrumentov, kjer so nekoč delovali največji mojstri izdelovanja violin –  Stradivari, Amati in Guarneri.

Naš Mali godalni orkester se je v Cremoni že večkrat uspešno predstavil, prvič leta 2019, ko so sodelovali na 47. Evropskem kongresu ESTA in izvedli koncert v Palazzu Citanova, prav tako so zaigrali z violinistom Alexejem Igudesmanom v njihovi katedrali, nato leta 2022, ko so izvedli koncert v mogočnem Teatru Ponchielli. Letos jih čaka celovečerni koncert na prostem v centru Cremone.

Osrednja tema tokratnega festivala sta ZVOK in GLAS. Mali godalci se bodo (na željo organizatorja) tokrat predstavili z glasbo iz filmov in muzikalov, kot solisti bodo nastopili hornist Luka Mlakar (mentor Timotej Šnofl), Karolina Lukmar, sopran (mentorica Andreja Zlatnar) tenorist Matic Zakonjšek (solist HNK Osijek) ter Urh Feldin, bariton (mentor Davor Mikulić).

Predstavili se bodo s skladbami iz muzikalov Fantom iz opere, Goslač na strehi, Zgodba z zahodne strani ter filmov Secret Garden, Gli Uomini che Mascalzoni, Once Upon a time, Without Evidence, Forrest Gump, Romeo and Juliet, Sommewhere in Time, The Godfather, The Professional ter z glasbo iz filma Io sono Mia.

Orkestru bo dirigirala Petra Arlati Kovačič, ki orkester predano vodi že dvajset let.

Skip to content