logo
Slomškov trg 10, Celje  |  03 492-57-30  |  [email protected]
slo  | eng

Srečanje kitarskih sestavov v avstrijskem Gradcu

27. maja 2023 smo s Kitarskim orkestrom Glasbene šole Celje gostovali v Gradcu v Avstriji, kjer smo pripravili skupen koncert. V projektu so poleg nas sodelovali kitarski ansambel Konservatorija Johanna Josepha Fuxa iz Gradca (Johann-Joseph-Fux Konservatorium Graz), kitarski ansambel Glasbene šole Franza Schuberta iz Fürstenfelda (Franz Schubert Musikschule Fürstenfeld) in kitarski ansambel Glasbene šole Johannesa Brahmsa iz Mürzzuschlaga (Johannes Brahms Musikschule Mürzzuschlag).

Brez podpore ravnatelja Glasbene šole Celje, g. Simona Mlakarja, in ravnatelja Konservatorija Johanna Josepha Fuxa, g. Eduarda Lannerja, ki sta dala zeleno luč projektu, nam ta lepa izkušnja ne bi bila omogočena.

Glavno vlogo pri organizaciji koncerta je imela ga. Zsuzsa Maroschek, ki je s pomočjo izvrstne ekipe, sestavljene iz profesorjev kitare (Petra Poláčková, Verena Vorauer, Francesca Agostinis, Dejan Rumpf, Jure Podvratnik, Stefan Skrilecz) koordinirala  celoten dogodek.

Koncert je navdušil publiko tudi z zadnjima skladbama, ki ju je skupaj izvedlo 57 učencev iz vseh sodelujočih glasbenih šol in konservatorija pod taktirko naše predane profesorice Suzane Hebar Čamer, ki je sprejela vlogo dirigentke na pobudo organizatorke. Aplavzi in  skandiranje polne dvorane tako avstrijskih kot slovenskih obiskovalcev so bili le še dodatna potrditev uspešnega sodelovanja.

Naši učenci so poleg koncertne izkušnje z vodenim ogledom, ki ga je izvedel moderator koncerta Daniel Ferenczi, spoznali tudi del starega mesta. Tudi za odličen sladoled nam ni zmanjkalo časa, saj nam je bilo vreme res naklonjeno in smo bili potrebni osvežitve.

Učitelji in učenci smo sklepali nova poznanstva, si izmenjavali izkušnje  ter skupaj z učenci s poslušanjem drug drugega pridobili nova spoznanja in ideje za napredek pri svojem nadaljnjem delu. Eden izmed zelo pomembnih elementov koncerta je bil predvsem v tem, da se orkestri med seboj poslušajo.  Vsi sodelujoči v tem projektu smo se strinjali, da je bilo sodelovanje več kot  uspešno in se tako nadejamo novih sodelovanj tudi v prihodnje.

Kot idejni oče projekta sem neizmerno vesel in ponosen, da je bil projekt lepo sprejet in koncert obiskan do zadnjega kotička.

Od ideje, ki se mi je porodila oktobra 2022, do dneva izvedbe koncerta je bilo potrebno kar nekaj usklajevanj glede organizacije programa gostovanja naših učencev, kot tudi glede izvedbe samega koncerta. S profesorico na Konservatoriju Johanna Josepha Fuxa, Zsuzso Maroschek, naju povezuje to, da sva študirala pri isti profesorici in da sva intenzivno delala na tem, da bi naši učenci doživeli čim boljšo izkušnjo in zapustili mesto z lepimi vtisi.

Hvala vsem, ki ste z obiskom koncerta podprli ta projekt in upam, da zapolnimo sedišča tudi, ko se znova srečamo v  našem knežjem mestu. Se vidimo prihodnjič v Celju!

Besedilo in foto: Sergej Čamer

Skip to content