logo
Slomškov trg 10, Celje  |  03 492-57-30  |  [email protected]
slo  | eng

Uspešni mladi tekmovalci

V četrtek, 6. februarja, je na Glasbeni šoli Celje potekalo 23. predtekmovanje mladih glasbenikov RS v disciplinah tuba in evfonij za 49. TEMSIG.  Predtekmovanje se je odvijalo od 3. – 7. februarja po izbranih glasbenih šolah Slovenije. Letos poteka tekmovanje v kategorijah harmonika, trobenta, pozavna, tolkala, tamburice, evfonij, tuba, rog, klavirski duo, kitarski duo, komorne skupine z godali in klavirjem in jazz solo.

Zveza slovenskih glasbenih šol in komisija TEMSIG od leta 1971 nepretrgoma organizirata državno tekmovanje mladih glasbenikov in nekoliko mlajše baletno tekmovanje, imenovano BALTEK, ki med drugim skrbita za povezovanje in kakovostno rast in razvoj slovenske glasbene kulture, za prepoznavnost in odličnost slovenskega glasbenega šolstva v mednarodnem okolju. Mnogi, danes mednarodno uveljavljeni ambasadorji slovenske glasbene kulture so ravno na tekmovanju TEMSIG dobili prve potrditve in možnosti za afirmacijo v mednarodnem prostoru. Tekmovanje v posamezni disciplini poteka na vsaka tri, pri baletu na dve leti, razporejeno je v starostne kategorije do 25. leta starosti. Tekmovanje TEMSIG je zaradi visokega nivoja in mednarodne primerljivosti od leta 1991 član organizacije EMCY (European Music Competition for Youth). Pomembno vez z mednarodnimi glasbenimi inštitucijami predstavljajo žiranti, ki prihajajo iz najbolj prestižnih glasbenih univerz in ustanov iz cele Evrope. 

Glasbena šola Celje je na predtekmovanju sodelovala z 31 tekmovalci oziroma komornimi skupinami I. kategorije. 22 solistov oziroma komornih skupin se je uspešno uvrstilo na državno tekmovanje, ki bo potekalo od 4. – 18. marca po različnih glasbenih šolah Štajerske in Pomurja. Na tekmovanju bo v II. kategoriji, poleg že prej omenjenih, sodelovalo tudi 21 tekmovalcev Glasbene šole Celje in I. gimnazije v Celju, umetniška gimnazija, glasbena smer, skupno torej 43 solistov in komornih skupin.

Vsem mladim tekmovalcem iskreno čestitamo za dosežene rezultate ter se veselimo novih uspehov.

Skip to content